Hoeksche Waard: afvaarthavens zonder file


Op het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard, onder de rook van Rotterdam, ligt Numansdorp, een ”filevrije“ haven. Van hieruit vaar je direct het Hollands Diep op, het voorpoortaal van Zeeland, en het Haringvliet met zijn natuurgebieden zoals het eiland Tiengemeten. Het is een feest daar te varen

Onze topper: Rondje Hoeksche Waard

Al jaren zeilen we om het eiland de Hoeksche Waard. Een tocht van 80 kilometer lang wat wel z'n 8 uur duurt. En dat is en blijft iedere keer opnieuw een feestje. Wij zijn met de Hoop op Zegen één van de weinige grote zeilschepen die met grote regelmaat op de rivier te vinden zijn. Windrichting, het getijde en de overige grote scheepvaart maken het altijd weer spannend! Deze 85 km lange tocht voert ons eerst langs het Tiengemeteneiland, waar landbouw heeft plaats gemaakt voor een uniek getijdengebied. Vervolgens gaat het verder oostwaarts via het snelstromende Spui met natuurgebied de Korendijkse Slikken, beroemd om zijn vogelpopulaties. En de haventjes van Nieuw en Oud Beijerland. Dan draaien we de Oude Maas op voor het grotere werk. We ontmoeten zeevaart met bestemming zeehavens van Dordrecht of Moerdijk. Met zicht op Dordrecht gaan we stuurboord uit, de Kil op, om ons op te maken voor het laatste stuk laveren over het Hollands Diep. En als wij dan voor anker gaan voor een heerlijke maaltijd uit de kombuis, komen de verhalen los en geniet u nogmaals van een rondje Hoeksche Waard.


Klik op de afbeelding om uw route te plannen naar Numansdorp of klik hier voor een route beschrijving in PDF formaat.

Rij niet te hard ons dorp in, er staan flitspalen.

Onbeperkte mogelijkheden

Op weg naar één van de Zeeuwse Eilanden vaart de Hoop op Zegen langs dorpen als Sint Annaland, Goes, Zierikzee, Veere of naar het natuurgebied Neeltje Jans. Om de bestemming te bereiken moeten aan boord de handen uit de mouwen. Niet te ver natuurlijk want we blijven genieten. Zeilen in Zeeland, overal witte zeiltjes, het lijkt wel wasdag.

Nieuws

Hempel Schipperbitterlied

Schuif maar aan en dein maar mee
Op de golven van de zee.
Ouwe nipper met je klipper
en je glaasje schipperbitter.

Fotogalerij